-86 574 22707122-

сите категории

Вести

Ти си тука : Дома>Вести

Зошто повеќето електронски уреди користат дигалки од 3.5 мм?

Време:-2020 07 16-

Како толку многу компании се одлучија за иста порта за аудио на нивните уреди? Дали овие земји и компании одеднаш одлучија да се сложат едни со други за ова едно прашање? Која е тајната зад широкото прифаќање на 3.5-милиметарскиот приклучок?

Потекло на 3.5 мм аудио приклучок

Потеклото на 3.5 милиметарскиот приклучок може да се пронајде сè до 19-та годинаth век. Во далечната 1878 година, претходникот на приклучокот 3.5 мм, приклучок 6.35 мм (исто така наречен приклучок jack инчи) беше развиен како „телефонски приклучок“ што го користат телефонските оператори за рачно да ги насочуваат повиците. Тогаш не можеше да бирате само број и да бидете поврзани веднаш. Моравте да разговарате со вистинска личност (операторот) и да побарате да го поврзе вашиот повик напред.

Популарност на 3.5 мм приклучок


Раните 20-тиth век пристигна и широко се прифати радиото. Радиото беше прва инстанца кога четвртина-инчниот приклучок најде употреба во музиката. Секое домаќинство се собра до најблиската електронска продавница за да донесе дома своја музичка машина. Луѓето од сите слоеви на животот, од пријатни станови во Yorkујорк до масивни куќи со свои дворови, звучеа музика на радио, а некои дури отидоа дотаму да водат разговори со нив!

Експоненцијалното побарување за радио дозволи приклучокот за четвртина инчи да стане нова норма во областа на аудио репродукција. Сепак, тоа беше до крајот на 20-титеth век кога јавноста го усвои модерниот 3.5 милиметарски приклучок за нивното искуство со слушање музика.

Во 1979 година, Сони го измисли Вокмен, кој направи револуција во преносната музичка индустрија. Тоа беше iPod пред iPod да постои. Со цел да биде уште поудобно, Сони го искористи помалиот 3.5 милиметарски приклучок, кој првпат се користеше во радио-транзистор на јапонска компанија. На сите, од студенти на колеги до пензионери, „Сони Вокмен“ им беше приклучен во ушите. Токму ова експлозивно побарување за Вокмен дозволи масовна популарност на приклучокот од 3.5 мм. Покрај тоа, технологијата користена во пристаништето 3.5 мм уште во 1979 година остана во голема мера непроменета до денес.

Како работи аудио приклучокот 3.5 мм?

3.5-милиметарскиот приклучок што толку широко го користиме денес е технички означен како приклучок TRS (Tip Ring Sleeve). Врвот, прстенот и ракавот се три интегрални делови на дигалката. Овие се означени подолу:


Врвот ја пренесува струјата на левиот звучник / слушалката, прстенот се пренесува на десниот звучник / слушалката, а ракавот ја заснова портата. Црните ленти помеѓу нив се нарекуваат изолациони громови, кои обезбедуваат да нема несакано мешање на звук помеѓу десниот и левиот канал. Ако обрнете внимание, некои приклучоци од 3.5 мм имаат еден изолационен механизам, некои имаат два, додека други дури и со три. Еден изолационен механизам значи дека конекторот доаѓа само со врв и ракав без прстен, што доведува до моно излез на звук. Ако имате слушалки со еден прстен, во суштина ќе имате звук што доаѓа од само едно од слушалките. Приклучоците со еден grommet првенствено се користат за гитари.

Слушалка за аудио приклучок Xianglong од 3.5 mm

Слушалката на Ксианглонг може да се претвори во единечен приклучок или аудио приклучок на два начина. Широко се користи во безбедносните компјутерски системи 、 Самсуанг таблети 、 VoIP телефони 、 киосци итн Индустриско опкружување. A01-004